8018 alan yritystä valmiina töihin
Kotisivut, verkkokaupat, logon suunnittelu ja paljon muuta...

Vinkit oman työn hinnoitteluun

Oman työn hinnoittelu voi olla freelancerille/yrittäjälle vaikeaa ja yhtä oikeata ratkaisua ei välttämättä olekaan. On kuitenkin joitain asioita ja kustannuksia, joita kannattaa ottaa huomioon kun asettaa hintalappua työlleen. Freelancereilla/yrittäjällä on vastuu omasta ansaintalogiikastaan ja siitä että tulot kattavat kulut ja käteen jäävällä osuudella pystyy elättämään itsensä ja perheensä. Palveluita tai tuotteita hinnoiteltaessa, on hyvä muistaa että niihin on sisällytettävä tai huomioitava seuraavat asiat:

  • Kilpailijoidesi hintataso
  • Asiakkaiden maksukyky
  • Kustannukset

Oman työn hinnoittelu

 

Asiakkaat ja Kilpailijat

Kilpailijoiden hintoja ei voi olla huomioimatta, mutta sinun ei tarvitse pyytää täysin samaa hintaa kuin kilpailijasi. Jos pystyt tarjoamaan jotain enemmän kuin muut ja pystyt perustelemaan sen markkinoinnissasi voit pyytää myös korkeampaa hintaa kuin muut. Hintataso riippuu myös hyvin paljon alasta ja kilpailutilanteesta jopa oma sijainti saattaa vaikuttaa hinnoitteluun (vertaa esim. Pohjois-Suomi ja Etelä-Suomi).

Asiakkaiden maksukyky vaikuttaa siihen mitä he ovat valmiita maksamaan palveluistasi ja myös pitkälti se minkä arvoisena asiakkaasi palvelusi kokevat. Kilpailijasi ja asiakkaasi voivat tulkita hintojasi eri tavoilla, sillä ne saattavat viestittää hyvää laatua jos hinta on korkea tai huonoa laatua jos hinta on matala. Freelancerin/yrittäjän pitää uskaltaa pyytää oikea hinta, eli tarpeeksi korkea hinta, mikä usein voi olla ainakin uusille yrittäjille kompastuskivi. Aloitteleva yrittäjä saattaa ajatella ettei ole samanarvoinen kuin kilpailijansa, jotka ovat olleet kauemmin alalla, eikä sen vuoksi kehtaa pyytää oikeaa hintaa työstään. On hyvä kuitenkin muistaa että hintaa on vaikeampi nostaa jälkikäteen kuin laskea sillä asiakkaasi tottuvat tietynlaiseen hintatasoon.

Kustannukset

Aloita kartoittamalla suorat kustannukset eli kustannukset, jotka voit suoraan liittää palveluusi esimerkiksi materiaali, jonka tarvitset palvelun suorittamiseen ja epäsuorat kustannukset, jotka eivät varsinaisesti liity pelkästään tarjoamaasi palveluun kuten esimerkiksi markkinointi, nettiyhteys, kirjanpito ja koulutukset. Esimerkkejä kustannuksista:

  • Kiinteät kulut esim. puhelinlasku ja nettiyhteys
  • Kirjanpito (tee ilmaiseksi Zervantilla)
  • Laitteet ja niiden huollot
  • Matkat työkeikoille (voidaan laskuttaa asiakkaalta)
  • Markkinointi ja asiakashankinta

Näiden kustannuksien lisäksi on hyvä huomioida puskuri siltä varalta, että sairastut
ja joudut sairaslomalle, etkä sakkaan palkkaa niiltä päiviltä kun olet kipeänä. Lisäksi
kustannuksia syntyy vakuutuksista, joita tarvitset jos sinulla on oma yritys. Yrittäjän
pakollisiin vakuutuksiin kuuluu yrittäjän eläkelain (YEL) mukainen vakuutus.

  • Lomat ja sairauslomat
  • YEL-maksut ja muut vakuutusmaksut

Todellisen työajan selvittäminen

Yksi asia, joka myös usein unohtuu, on että kaikki työhön käytetyt tunnit esimerkiksi 40 tuntia viikossa eivät välttämättä kuitenkaan ole laskutettavissa olevia tunteja. Sillä osa näistä 40 työtunnista kuluu esimerkiksi paperihommiin, asiakashankintaan ja matkoihin. Oikeita laskutettavia tunteja saattaakin siis esimerkiksi olla vain 30 tuntia vaikka haluat palkan periaatteessa 40 tunnilta.

Hinnoittelu

Kun ajattelet hinnoittelua käytännössä niin voit lähteä liikkeelle palkkatavoitteestasi eli bruttopalkastasi per kuukausi (saattaa olla helpompaa kuin vuositasolla laskeminen). Sitten voit miettiä laskutettaviesi työtuntien määrää eli arvioida kuinka monta tuntia voit oikeasti laskuttaa asiakkailtasi per kuukausi. Lopuksi voit arvioida kuukauden menot. Jotta voit laskea suurin piirteisen tuntitaksan itsellesi lisää menot palkkatoiveeseesi ja jaa se työtunneillasi. Voit halutessasi lisätä katteen tuntitaksallesi esim. 20 %, joka kattaa yllättävät kustannukset esimerkiksi sairauspäivät. Lopuksi hintaan lisätään 24 % alvi.

  • Palkkatoive brutto
  • Menot esim. YEL-maksut
  • Laskutettavat työtunnit
  • ALV
  • Kate

(Palkkatoive + menot) / työtunnit = tuntitaksa +ALV